Diccionari.cat
Optimot, consultes lingüístiques

caHome Netejar-bugies-comunicades

Netejar bugies comunicades

A casa tenim un escúter 2 temps de 49cc amb quasi 14 hiverns que cada any requereix d’una neteja de carburador. No fer-ho implica una rutina quasi aleatòria d’intercanvi de bugies degut a que un excés d’oli a la cambra de combustió acaba adherint-lo a les parets dels electrodes, provocant una comunicació dels pols (+ i -) que farà que la guspira no tingui l’energia suficient per fer explosionar la mescla. Això, per sort, té fàcil solució: la neteja de la bugia amb alcohol i un raspall.

Abans de tot, el millor es comprovar que la bugia està impregnada d’oli (a vegades cremat) i amb un multímetre mesurar la resistència entre elèctrodes.

Contingut: Bugia impregnada d'oli. Source: Momex.cat Contingut: Bugia impregnada d'oli. Source: Momex.cat

Si no llegim 0L (o infinit) voldrà dir que l’oli està comunicant els dos elèctrodes i per tant, en comptes de tenir un arc voltaic en condicions, en tindrem un de petit o no en tindrem, ja que el corrent passarà a través d’aquesta comunicació.

Les imatges següents mostren la mateixa mesura, però, en una bugia totalment nova. Com veieu, no hi ha continuitat.

Contingut: Bugia nova. Source: Momex.cat Contingut: Bugia nova. Source: Momex.cat

Amb una mica de paciència, un producte per netejar circuits electrònics (o similar d’aquests que porten alcohol) i un raspall aconseguirem remoure part de l’oli incrustat a dins de la cavitat on hi ha l’elèctrode positiu i per tant eliminarem el problema. Per comprovar-ho només haurem de mesurar la resistència un altre cop amb el multímetre:

Contingut: Bugia netejada. Source: Momex.cat Contingut: Bugia netejada. Source: Momex.cat

I amb això ja tenim una bugia preparada pel pròxim cop que l’escúter decideixi deixar-nos tirats.

keywords: scooter, 2T,2 temps, bugia, comunicada, netejar, oli, bujía, limpiar, aceite