Diccionari.cat
Optimot, consultes lingüístiques

caHome jekyll-install-part1

Com crear un lloc web econòmicament per menys de 6€ amb Github i Jekyll - Part1

Índex: Part1 / Part2 / Part3 / Part4 / Part5

Sempre m’havia fet especial gràcia això de tenir un domini propi i tenir un web/blog. Fins ara n’havia tingut un parell (totalment abandonats des de fa anys) allotjats a subdominis com geocities i iespana. L’altre cosa és que aquests webs eren totalment estàtics i els havia fet a base de picar codi html/css amb el Notedap i amb alguns objectes flash.
Després de finalitzar aquest projecte i de portar un temps veient promocions com la de la imatge d’abaix (dominis .cat a 5€ el primer any!) vaig decidir que aquell era el moment de donar un pas més i fer algun web dinàmic amb wordpress o similar.

Algunes empreses ofereixen un cert espai de hosting quan adquireixes el domini amb ells, però aquest hosting només et permet, un altre cop, la creació de webs estàtics i aquest no era el meu cas. Sense entrar molt en detall, una manera comuna de crear un lloc web dinàmic seria tenir un hosting on poder instal·lar un servidor web (com Apache) on poder executar codi generador de contingut html (com php) i tenir alguna base de dades (com MySQL). El preu d’aquest pack oscil·la més o menys entre 5€/mes fins a l’infinit depenent d’altres aspectes com l’espai en disc, tràfic mensual, comptes de correu, etc.
Wordpress també ofereix packs per muntar el teu blog dinàmic amb donimi propi, però els preus tornen a oscil·lar entre 8$/mes (sense google analytics i 13GB d’espai en disc) i 25$/mes (amb google analytics).

Així que l’opció més econòmica, complexa d’instal·lar i més limitada sortiria al voltant de 60€/any i la més fàcil i ràpida per… és igual, massa calers!!. Llavors, com ho fa la gent que té blogs no professionals per no deixar-se una petita fortuna cada any? Alguns cedeixen i registren un subdomini a wordpress (0€) i alguns altres pagen entre 60 i 200€/any per tenir un web més o menys complert. Però googlejant em vaig portar una gran sorpresa quan, per casualitat, vaig veure aquest web , el seu blog i en especial aquest post.

Un web allotjat a Github? La idea era molt interessant. Bàsicament, GitHub Pages et permet tenir un domini estàtic gràcies a que funciona mitjançant el motor Jekyll. Jekyll és un generador estàtic de webblogs bastant simple. Agafa per una banda un directori amb plantilles i per altra uns fitxers de text (els posts), executa un convertidor i retorna un lloc web totalment llest per ser servit/mostrat a qualsevol navegador web. En resum, tot això funciona com un generador dinàmic de llocs web estàtics..simplement primer hauràs de crear unes plantilles amb un llenguatge anomenat liquid (bastant senzill) que definiran l’estructura del teu blog o web. Un cop fet això ja tindràs la base feta.
A partir d’aquí, ja podràs dedicar el temps a crear fitxers de text o markdown amb codi html i imatges que seran els teus posts del blog o les teves pàgines web. Val a dir que també s’accepten fitxers d’estil CSS, injecció de codi javascript i el millor de tot, permet incloure també codi liquid.

A més a més, pots instal·lar un conjunt de paquets al teu ordinador que et permetran treballar en local i previsualitzar els teus posts o pàgines abans de pujar-les al teu repositori de Github i generar així el nou contingut del teu web.

Dividiré aquesta entrada en 5 parts:
Part1 - Instal·lació de github-pages / jekyll a Ubuntu
Part2 - Creació o Clonació del web/blog
Part3 - Estructura de fitxers
Part4 - Creació d’un repositori a Github i com pujar les actualitzacions
Part5 - Com enllaçar el teu domini propi amb Github

Part1 - Instal·lació de github-pages / jekyll a Ubuntu

Haurem d’instal·lar el següent:

  • GEM: Graphics Environment for Multimedia.
  • Ruby: cito textualment de la wiquipedia, El llenguatge de programació Ruby va ser creat per Yukihiro “Matz” Matsumoto l’any 1993. És un llenguatge de guions totalment orientat a objectes. Està molt orientat al tractament de fitxers i per manteniment del sistema. És simple, extensible i portable.
  • Rubygems: cito textualment de la wiquipedia, és un gestor de paquets pel llenguatge de programació Ruby que proporciona un format estàndard i autocontingut (anomenat gem) per poder distribuir programes o biblioteques en Ruby, una eina destinada a gestionar la instal·lació d’aquests i un servidor per la seva distribució.
  • github-pages: és un gem de Rubygems. Clica aquí per veure les dependències/que s’instal·larà.
  • Node.js: cito textualment de la wiquipedia, és un entorn de programació dissenyat per escriure aplicacions d’Internet escalables, notablement servidors web. Els programes estan escrits en JavaScript, utilitzant una arquitectura orientada a esdeveniments, i entrada/sortida asíncrona per tal de minimitzar el temps de sistema i maximitzar l’escalabilitat.

Per instal·lar aquests paquets a Ubuntu, introduir al terminal les següents línies:

sudo apt-get install build-essential
sudo apt-get install gem
sudo apt-get install ruby rubygems-integration
sudo apt-get install ruby2.3-dev
sudo gem update --system
sudo apt-get install zlib1g-dev
sudo gem install github-pages
sudo apt-get install nodejs
Nota1: ruby2.3-dev o l'última versió disponible.
Nota2: a l'instal·lar el gem de github-pages, Jekyll també s'instal·la.


Un cop instal·lats els paquets, ara tocarà començar a jugar amb Github i els repositoris.
Seguir Part2

Índex: Part1 / Part2 / Part3 / Part4 / Part5

Instal·lar jekyll. Instal·lar github-pages. Com vaig moure la meva pàgina web el meu web a github? Blogs amb github jekyll. Blog gratuït
keywords: Jekyll, github, github-pages, web, estàtic, instal·lació, Part1